Manşet Haberler
5.FİNANS ZİRVESİ
Finans Zirvesi eğitici, farklı, eğlenceli, fırsatlarla dolu ve interaktif bir konferanstır. Finans mesleğinde çalışan profesyonellere bilgi ve becerilerini geliştirme; yeteneklerini keşfetme imkanı sunmaktadır. Sektörün öncü kuruluşu EDUPLUS’ın kalite ve güvencesinde her yıl geleneksel olarak ...
 
İNSAN KAYNAKLARI ZİRVESİ
5.BOĞAZİÇİ ZİRVESİ
RÜZGAR ENERJİSİ KONFERANSI
NOTRE DAME DE PARİS
HOME & GARDEN EV VE BAHÇE ...
AYDINLATMA FUARI
GAYRİMENKUL ZİRVESİ 2013
TERADATA DAY 2013
PROVOKATİK İNSAN KAYNAKLARI ...
KADIN DOĞUM GÜNLERİ
 
 
 

Haber Detay

FERNAME
Ferhan Şensoy'un son mektubu... Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğüne göre 'Fer', ışık anlamına geliyor. 'Nâ-me'nin Türkçe karşılığı da mektup demek. İşte adı (ferhan) sevinçli anlamına gelen 'Kavuklu' Türk meddahının kendi sahnesinde oynadığı son oyun 'Fernâme' de, ışıklı bir mektup gönderme derdinde seyircisine.

17 kitap kaleme almış, 51 oyun yazmış, Ortaoyuncu üslûbun ileri gelen temsilcisi ferhan Şensoy, artık hiç kimsenin birbirine sahici mektup göndermemesinden yola çıkarak türlü dertlerini iki perdelik ve iki kişilik bir seyirlik haline getirmiş. Elektronik postaların, internet kanalıyla yine elektronik posta kutularına yollanmasından başlayarak verdiği türlü digital mücadeleyi anlatıyor sanatçı 'Ses - 1885 Ortaoyuncular' sahnesinden. Kel Hasan Efendi'den devraldığı sembolik kavuğu 18 yıldır taşıyan usta oyuncu, sahnede bildiğiniz gibi. Yine her iki ucu keskin bıçak dili, sivri saptamaları ve seyircisini kahkahalara boğan esprilerle dolu. Yalnız sahnede geçen bunca yılda, belirgin bir bezginlik eklemiş ferhan Şensoy, özgün diline. Öyle bezmiş ki; 'Artık evden çıkasım yok, yıllardır sahnedeyim, artık hevesim yok' diyor ve 'Tiyatro yapasım yok, yalnızlık büyük keyif paylaşasım yok' diye de eklemekten geri durmuyor. Gerek yazdığı gerekse de sahnelediği sıra dışı oyunlarla; anadili Türkçe'nin dil inceliklerine dayanan mizah öğelerini kullanarak, gündelik olayları ti'ye alan Şensoy, 'Fer-nâme'de de bu geleneği bozmamış. Eski Beyoğlu - Ses-Opereti'nin 1989'da onartılarak bu defa 'SES-1885' adını almış hali olan tiyatro salonunun koltuklarından görülebilecek pek çok seyir öğesi var içinden mektup geçen 'Fernâme'de. Oyun bir anılar/göndermeler geçidi. Şensoy; oyunun ikinci oyuncusu suflör trompetçi ile birlikte, günümüz entellektüel insanını temsilen sistemin yol açtığı yozluklardan duyduğu olağanüstü rahatsızlıkları anlatıyor sahneden. Paparazzi mantığa, kangren her türlü soruna arabeskçe yaklaşan kamu erkine, ilkesiz bir şuur içindeki siyasete ve siyasetçilere, tek sesli basına karşı bir vatandaş olmanın ferhan Şensoy'un oyunculuğunda bugünkü halinin dramatikçe anlatıldığı bir oyun 'Fernâme'. İçi bolca ibret dolu bir oyun. Modern Türk tiyatrosunun, bütün yoksunluklara karşı kahramanca mücedele veren incisi 'Ses - 1885 Ortaoyuncularda, size yazılmış pullu/ışıklı bir mektup onu okumanızı bekliyor.